Mikko Björklund #467 Vaihtoehto vanhalle

Huoli nuorten ammatillisesta osaamisesta – koulutukseen on panostettava

Haluan sanoa muutaman sanan nuorista ja ammatillisesta koulutuksesta tänä päivänä. Metallintyöstämisellä on ollut merkittävä osa elämässäni. Oma polkuni alkoi 16 -vuotiaana, kun pakkasin tavarani ja muutin Vihtiin, jossa opiskelin metalliartesaaniksi Vihdin käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa. Siitä lähtien metallin työstämisellä on aina ollut tärkeä rooli elämässäni. Toisinaan harrastuksesta, mutta pääsääntöisesti elinkeinona, osana perheyrityksemme LVI-palveluita. Päädyin myös tekemään uskontotieteen lopputyönikin aiheesta Suomalaiset sepät ja heihin liitetyt perinteen ja uskomustarinat.

 

Viimeisen 5 vuoden aikana kymmenet ammattiin opiskelevat ovat suorittaneet työharjoittelujaksonsa minun ohjauksessa, jolloin olen huomioinut opiskelijoiden taitotason laskeneen. En usko että syy löytyy nuorista itsestään, vaan työyhteisössämme on noussut huoli ammatillisen koulutuksen nykytasosta. Olen keskustellut tästä asiasta sekä nuorten, että opettajien sekä muiden työnantajien kanssa. Tämän pohjalta olen hahmottanut ongelmakohtia, jotka liittyvät nuoriso- ja koulutustakuuseen. Hallitusohjelmaan kirjattiin vuonna 2013 nuorisotakuu, jonka tarkoituksena oli taata jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle opiskelu- tai työpaikka. Hyvä idea, mutta tämän hetkisen tilanteen perusteella voi kysyä ovatko toimintamallit olleet onnistuneita?

 

Ammattikoulujen rahoitusmalli on nuorille vahingollinen

Tällä hetkellä nuorisotakuu ohjaa ilman toisen asteen koulutusta olevat nuoret koulutuksen piiriin. Varjopuolena tässä on, että nuoret ohjataan aloille, jotka eivät heitä aidosti kiinnosta. Ammattikouluilla ei ole tällaisissa tilanteissa tarpeeksi työkaluja oppimismotivaatio-ongelman kohtaamiseksi, vaan oppilaitokset näyttävät mukautuvan tilanteeseen alentamalla tasovaatimuksiaan. Tämä on karhunpalvelus kaikille! Oppimishaluttomuuden ei anneta olla este opintojen etenemiselle. Oppilaitosten näkökulmasta ainakin osittaisena syynä on se että, jokainen sisään otettu ja valmistuva oppilas tuo rahaa koululle. Tämä kaikki on johtanut siihen että osa opiskelijoista kokee olevansa ”väärällä alalla”, eivät ole motivoituneita, vaan roikkuvat mukana ja valmistuvat koulusta vajavaisella ammattitaidolla. 

 

Yksi nuorisotakuun jaloista ajatuksista oli estää nuorison syrjäytyminen. Mutta mitä tapahtuu kun ammattikoulusta valmistunut putkiasentaja saa ensimmäisen työpaikkansa, ja selviääkin että häneltä puuttuu ammattiin vaadittavat perustiedot? Nykypäivänä kilpailu työpaikoista on kovaa ja vain ne joilta löytyy tarvittava osaaminen saa töitä. Pelkään pahoin, että vastavalmistunut nuori syrjäytyy tehokkaasti tässä vaiheessa huomatessaan ammatillisten perustaitojen puutteen, kädessä olevasta tutkinnosta huolimatta. Tällaisissa tilanteissa nuorisotakuu saattaa johtaa syrjäytymiseen, sen estämisen sijasta. 

 

Perustaidot eivät kartu ilman vahvempaa ohjausta

Mielestäni nuoria on turha syyttää ammattitaidon ja opiskelumotivaation puutteesta, vastuu nuorien kouluttamisesta kuuluu aikuisille! Suuntaansa hakevat nuoret ovat usein tuuliajolla, niin olin minäkin siinä iässä. Vahvan ohjauksen sijaan opiskelijoilta vaaditaan paljon itseohjautuvuutta elämäntilanteessa, jossa he hädin tuskin vielä osaavat huolehtia omista perustarpeistaan. Tarvittaisiin enemmän henkilökohtaista ohjausta ja lähiopetusta, joka rytmittäisi arkea. Tähän ei oppilaitoksilla ole tällä hetkellä resursseja. Mielestäni nuoriin ja heidän kouluttautumiseen täytyy panostaa enemmän yhteiskunnan resursseja. 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Ja silti poliitikkojen mantra on, että "Suomi tarvitee lisää maahanmuuttajia". Eilen uutisissa kerrottiin miten vaikkapa vain Turun-Porin seudulla on 1000 ammattitaitoista laivanrakentajaa työttömänä.
Poliitikkojen vastaus on ettei Suomi pärjää osaamisella, vaan halpatyövoimalla.

Miksi ennakkosensuuri ? Ehdin jo vahingossa suosittelemaan kirjoitusta. Miten saan sen vedettyä pois ennakkosensuurin takia ?

Käyttäjän MikkoBjrklund kuva
Mikko Björklund

Hyvä huomio tuosta kommentoinnista. Muutin asetuksia ja nyt blogiin voi kommentoida vapaasti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomessa käytetään Ruotsin ohella suhteellisesti eniten rahaa koulutukseen koko maailmaa tarkastellen. Jos valtavan kalliilla ammatillisellakoulutuksella ei saada aikaan muuta, kuin sutta ja sekundaa, niin johtopäätökset tässä ovat... ?

Käyttäjän MikkoBjrklund kuva
Mikko Björklund

Tässä oleellista on se miten rahat käytetään. Opetuksen laatuun vai hallintoon? Rahat on joka tapauksessa mielestäni menneet hukkaan jos ansaitulla koulutuksella ei saa töitä koska ammattitaito on puutteellinen. Kalliiksi yhteiskunnalle tulee myös jos nuori ammattikoululainen ei työllisty vaan syrjäytyy. Syrjäytymisen kierre ei tietenkään ala ammattikoulusta, vaan siihen johtavat tapahtumat alkavat jo peruskoulussa, jolloin olisi tärkeää tunnistaa syrjäytymisriskissä olevat lapset ja auttaa heitä eteenpäin.

Toimituksen poiminnat